Pjotr Müller
Vormpje Vormpje Vormpje Vormpje
 

Pjotr Müller Schweizer brochur

‘Boek voor Mo’ is een graphic novel waarin Pjotr Müller vertelt over zijn leven en werk als beeldend kunstenaar. Met prachtige tekeningen blikt hij terug op zijn jeugd, het gezin waarin hij opgroeide, zijn plaatsbepaling als beeldhouwer ten opzichte van zijn grote voorbeelden en zijn oeuvre uit de afgelopen vijftig jaar. Zijn sculpturen worden gerepresenteerd als foto’s, geplaatst in een fictieve getekende architectonische omgeving. Samen met stripauteur Tonio van Vugt ontwikkelde hij een verhaallijn, waarvoor de laatste de teksten schreef. Zo ontstond een ontroerend beeldverhaal, dat oorspronkelijk begon als een persoonlijk relaas aan zijn jonge zoon, maar dat uitgegroeide tot een volwaardig boek voor een breed publiek dat zo een intieme inkijk krijgt in het leven en denken van een beeldhouwer.

‘Boek voor Mo’ is uitgegeven door Lecturis en vormgegeven door ontwerpbureau Saiid & Smale, dat erin slaagde een mooie balans te vinden tussen een kunstboek en een graphic novel. Het boek heeft een bijzonder omslag met twee flappen, geïnspireerd op een bewaardoos. Als je de flappen van het boek openslaat, ligt het boekblok als een object voor je. 

Het papier voor het omslag en het binnenwerk is fluweel 300 en 150 grams (van Igepa group), met een opdikking van 1.5 voelt het als een mooi, stevig tekenpapier. Het drukwerk door Graphius evenaart de originele tekeningen. Het bindwerk was een uitdaging. De meeste boeken met een softcover omslag worden aan één zijde schoon gesneden. Maar in dit geval was het anders omdat het omslag twee ruggen heeft. Handmatig binden zou te kostbaar worden, waardoor Binderij Hexspoor voorstelde alleen de rechterflap handmatig om het boek te vouwen. Zo kon het boek voor 99% machinaal vervaardigd worden. 

 

Graphic novel van een beeldhouwer

 

Meer mooi werk